Türk Kurtuluş Savaşında Çoçuklar
Türk Kurtuluş Savaşında şehit çocuklardan Sakatların İsmail’in Hikayesi:
1908 yılında Kütahya’nın Altıntaş ilçesi Saraycık köyünde doğar. Babası Balkan savaşlarından geri dönemez. Yunanlılar Anadolu’yu işgal ettiklerinde işkence ve kötülüklere maruz kalmamak için annesi ile birlikte dağlara sığınırlar.Çünkü Yunan ordusu Türk halkına türlü işkenceler yapmaktadır.
Aylarca zor şartlarda yaşam mücadelesi verirler. İsmail hayvanlarıyla daha güvenli bölgelere doğru gider. Kızıltaş Vadisi Belova Köyü yakınlarında beklemeye koyulurlar.
30 Ağustos 1922 günü Zafertepe ve Dumlupınar’da dünya savaş tarihinde en kalıcı ve mutlak zafere ulaştığımız Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şanlı Türk Ordusu çok kısa sürede Yunan ordusunu bozguna uğratır. Trikopis ve 7000 askeri kaçarlarken Sakatların İsmail’le karşılaşırlar. İsmail öldürüleceğini bilmektedir fakat belli etmez.
Kendince (yarın askerimiz buraya gelir düşüncesiyle) rehberlik etmesini isteyen Trikopis ve askerlerini blöf yaparak tuzağa düşüren İsmail, Yunanlıları Kütahya ya da İzmir yönüne değil de, Oysu – Yüğlük yolunu gösterip rehberlik eder. Yunanlılar tarif edilen yoldan Bursa’ya doğru geldiklerini zannederler. Sabah olduğunda durumu farkeden General Diyenis bizi kandırdın diyerek Sakatların İsmail’i kurşuna dizdirerek Şehit ettirir.
Ufacık yaşı, büyük yüreği, aklı, feraseti ve cesareti ile Yunan’ı tuzağa düşüren Türk askerine vakit kazandıran bu sivil Türk Çocuğu şehidimizi ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanları Cennet olsun…
Yararlanılan kaynak: Genel Kurmay arşivi “Türk Kurtuluş Savaşı’nda Çocuklar.