Sabah Rutininizi Değiştirin, Haftada 20 Saat Daha Az Çalışın

Geleneksel sabah 9 akşam 5 şeklindeki çalışma düzeni, aslında yüksek verimlilik sağlamaya pek de uygun değil. Bunun sebebi insanların orta düzeyde bir performans sergilemelerine, dikkat dağıtıcı unsurlara bağımlı olmalarına, verdikleri sözleri tutmamalarına ve birçoğunun yaptığı işi sevmemesine bağlı. Ancak bunların dışında bir de göz ardı edilemeyecek bilimsel kanıtlar var.

Günde 8 saat çalışma efsanesi

Dünyanın en verimli ülkelerinde günlük çalışma süresi 8 saatten çok daha kısa. Lüksemburg bu ülkelerden biri. Lüksemburg’da insanlar haftada yaklaşık 30 saat çalışıyor. Bu da hafta içi 5 gün üzerinden düşünüldüğünde günde ortalama 5 saatlik çalışma süresine denk geliyor. Üstelik daha kısa süre çalışmalarına rağmen, daha uzun süre çalışanlara göre daha fazla maddi kazanç üretiyorlar. Üstelik bu, ortalama bir insanı tarif ediyor. Peki çok daha üretken olanlar ne yapıyor?

Amerikalı girişimci, yazar, konuşmacı ve internet fenomeni Gary Vaynerchuck haftada 20 saat çalıştığını söylüyor. Bununla birlikte çok üretken kişilerin genellikle günde 3 ile 6 saat arasında çalıştıkları biliniyor. Tabii bu durum, hayatta ne istediğinizle de ilgili. Eğer siz de birçok kişi gibi iyi bir gelir düzeyine ulaşmak, sevdiğiniz işi yapmak, biraz da kendinize zaman ayıracak esnekliğe sahip olmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz demektir.

Nitelik mi nicelik mi?

Eğer siz de herkes gibiyseniz, büyük ihtimalle sizin de gününüz düşük yoğunluklu çalışma ve dikkat dağıtıcı şeylerin bir karışımı şeklindedir. Birçok insan performansının sınırlarını zorlamaz. Bunun yerine daha rahattır. Aslında bu bir bakıma mantıklı, iş yerinde geçirilecek daha fazla vakit olduğu için insanlar da performanslarını zorlamıyor.

Oysa meşgul görüntüsü vermek yerine sonuca odaklandığınız zaman, çalışma performansınızın yüzde 100’üne ulaşabilirsiniz. Aynı şey için de geçerli. Araştırmalar, insanların kısa ve yoğun egzersizlerden daha fazla elde ettiğini söylüyor. Bunun nedeni ise yoğun çalışmanın sonrasında kaliteli bir dinlenme ve onarım süresi olmasından kaynaklanıyor.

İş dünyasında da uzun süre çalışmak yerine 1 ila 3 saat boyunca hiçbir dikkat dağıtıcı olmadan derin bir çalışma ile çok daha başarılı olabilirsiniz. Üstelik, bu sürenin sonunda iş ortamından ayrılıp, kendinize daha fazla ve daha kaliteli zaman ayırabilirsiniz.

Günün ilk 3 saatinin hakkını verin

Psikolog Ron Friedman’a göre günün ilk 3 saati verimlilik açısından en değerli olan zaman aralığı. Bunun belli sebepleri var. Öncelikle uyku konusunu ele alalım. Araştırmalar, beynin özellikle de prefrontal korteksin en aktif ve en yaratıcı olduğu zaman aralığının uykunun hemen sonrasına denk geldiğini gösteriyor. Öte yandan, insanın enerji seviyesi uykudan hemen sonra en güçlü hale geliyor. Bu yüzden vücudunuzda sabahları ilk önce ve en çok akort edilmiş organ, beyin. Bu sırada enerji seviyesi de yüksek olduğu için sabahları uyandıktan sonraki ilk 3 saat en verimli zamanlar olarak gösteriliyor.

Sabahları uyandıktan sonra egzersiz yaparak, bu süre içindeki enerjinizi en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Öte yandan uzmanlar, sabah uyandıktan sonraki ilk yarım saat içinde en az 30 gram protein alınmasını öneriyor. Protein, daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor ve kan şekeri seviyenizi de dengeliyor.

Sabah saatlerinize sahip çıkın

Sabahları erken kalkıp çalışmaya başlamak herkes için uygun olmayabilir. Ancak yine de sabah vakitlerinin kıymetini bilmelisiniz. Bunun için belki de sabahları 1-2 saat daha erken kalkıp öğleden sonra kısa bir süreliğine uyumayı deneyebilirsiniz. Ya da uyandıktan sonra ilk 90 dakika boyunca sosyal medya hesaplarınızı veya maillerinizi bir kenara bırakın ve kendinize odaklanın.

Her ne olursa olsun, sabah saatlerinize sahip çıkın. Toplantılarınızı öğleden sonraya alın. Sabahlarınızı derin çalışma saatlerine ayırın ve bu süre içinde dikkatinizi dağıtan her şeyden uzak durun.

Zihin ve beden arasında bağ kurun

Düzenli egzersiz yapmanın, iş dünyasında da verimliliği artırdığını kanıtlayan sayısız araştırma var. Şunu unutmayın, eğer bedeniniz sağlıklıysa, beyniniz de daha iyi çalışır. Her şeyin bir sistemin parçaları olduğunu unutmayın. Bu parçalardan birini değiştirdiğinizde, sistemin tamamı da değişir. Hayatınızın bir bölümünde gelişim gösterdiğiniz zaman diğer bölümlerde de gelişim beraberinde gelir. Hayatınızda dengeyi sağladığınız zaman performansınızın da zirveye çıkmaması için hiçbir neden yok.

Zihin açıcı müzikler dinleyin veya aynı parçayı tekrar dinleyin

Aynı parçayı tekrar tekrar dinlemek, çalışırken odaklanmanızı kolaylaştırır. Bunun nedeni ise zihninizin başka yerlerde gezinmesine engel olmasından kaynaklanıyor. WordPress’in kurucusu Matt Mullenweg, yazarlar Ryan Holiday, Tim Ferries ve daha birçok başarılı isim, çalışırken sürekli aynı müziği dinlediklerini söylüyor.

Kaynak: Thrive Global

You may also like...