Kişisel Gelişim Yolculuğunda Tek Bir Doğruya Saplanmayın

Hepimiz hayatımızda aksayan tarafları değiştirmek ve gelişimimize katkıda bulunmak için bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculuk bazen etrafımızdakileri kendimize hayran bırakmamızı sağlarken, bazen de karanlık bir taraf yaratabiliyor. Kendi yolculuğumuzu savunurken dogmatik, inatçı ve agresif olabiliyoruz.

Aynı hedefler, tek bir doğruya yönlendirebiliyor
Kendi hayatımızda yapmak istediğimiz değişim girişimleri sayesinde bakış açımız genişliyor ve bazen de sadece siyah/beyaz alanları görmeye başlıyoruz. Kendi kişisel gelişim yolculuğumuza öyle odaklanıyorsunuz ki, bizimkinden farklı yollar olduğunu unutuyoruz. Bizimle aynı fikirde olan insanlara sırtımızı yaslamak istiyoruz. Bir kolektifin parçası olmaya çalışıyoruz. Kendimize topluluk arıyoruz.

Aynı fikirleri paylaşan, aynı hedefe sahip kişilerle birlikte olmak verici bir şey. Ortak bir hedefe veya bakış açısına sahip olduğumuz kişilerle tutkularımız, hayallerimiz hakkında konuşmak güzel bir şey. Ancak bu durum aynı zamanda bakış açımıza zarar da verebiliyor. Sürekli aynı hedefe, aynı düşüncelere sahip kişilerle birlikte olmak, objektif bakış açısını kaybetmemize neden olabiliyor. Kendi düşüncelerimizin ve bakış açımızın tek ve doğru olan yol olduğunu düşünmeye başlıyoruz.

Örneğin fiziksel egzersizin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bazılarımız kendi vücut ağırlığını kullanarak yapmayı seviyor ve bunun kendilerini daha güçlü hissettirdiğini düşünüyor. Bazılarımı ise fitness salonunda kettlebell ile egzersiz yapmayı veya aletleri kullanmayı tercih ediyor. Bunların hiçbirinin yanlış olmadığı bir gerçek. Ancak kendi yaşam şeklini değiştirip egzersizi hayatına sokanlar ve bunun faydalarını görenler, diğer grupta yer alanları yanlış yapmakla suçluyor.

Herkesin yolculuğu kendine göre
Oysa işleri karmaşık hale getirmeye gerek yok. Kişisel yolculuk, adı üstünde kişisel olarak kalması gereken bir şey. Hiçbirimiz kişisel değişim veya gelişim için bir yarış içinde değiliz. Bir yarış söz konusuysa bile bu yarışın sadece kendinizle olduğunu unutmamalıyız. Örneğin minimalist bir insan olabiliriz ancak komşumuzdan, arkadaşımızdan daha az şeye sahip olmak bizi daha iyi bir insan yapmıyor. Kendimizi farkındalık savunucusu olarak görüp her gün meditasyon yapabiliriz. Ancak farkındalık sahibi olmak için herkesin aynı meditasyona ihtiyacı olduğunu söyleyemeyiz.

Kaynaklar:
TinyBuddha
MindBodyGreen

You may also like...