Filozof Schopenhauer’in Mutluluk Hakkında Şok Edici Teorileriler; Doğuştan Gelen Yanılgı!
Ünlü Alman irrasyonalist filozof Schopenhauer, Nietzsche’nin akıl hocası olarak bilinmektedir. Karamsar bir düşünce profili çizen ve dünyanın mantık dışı dinamikler tarafından yönetildiğini savunan Schopenhauer 19. yüzyıl felsefesinin temellerini oluşturan düşünce insanlarından biridir. Özellikle mutluluk arayışı ile ilgili tezleriyle öne çıkan Schopenhauer’in mutlulukla ilgili sözlerine bakalım.
1) “Mutluluğu içimizde bulmak zordur, başka bir yerde bulmak ise imkansızdır.”
2) “Hayatımızı, hiçliğin mutlu sessizliğinde nafile yere rahatsız edilen bir dilim olarak addedebiliriz.”
3) “Mutluluk, hazzın sıklıkla tekrarlanmasına dayanır.”
4) “İnsanın olası mutluluğunun ölçüsü bireyselliğiyle önceden belirlemiştir.”
5) “Tüm sınırlamalar mutlu eder. Görüş, etkime ve dokunma alanımız ne kadar darsa o kadar mutluyuzdur. Bunlar genişledikçe kendimizi o kadar sıkıntılı ya da endişeli hissederiz.”
6) “Mutluluğumuzu ve esenliğimizi ilgilendiren her konuda hayal gücümüz dizginlemeliyiz. Yani öncelikle hayaller kurmamalıyız. Çünkü hemen ardından iç geçirerek tekrar yıkılacağımızdan fazla pahalıya mal olurlar.”
7) “Mutlu bir hayat olanaksızdır; insanın başarabileceği en iyi şey kahramanca bir hayattır.”
8) “Doğuştan gelen tek bir yanılgı vardır, o da mutlu olmak için burada olduğumuzu sanmaktır.”
9) “Doğuştan gelen bir kusurumuz var; hepimiz mutlu olmak için dünyaya geldiğimizi sanıyoruz. Bu kusurumuzu gidermedikçe, dünya gözümüze çelişkilerle dolu bir yer görünecektir. Çünkü her adımımızda, ister büyük ister küçük bir şey yapmış olalım, dünyanın ve insan hayatının, mutlu bir yaşam sürdürmeye olanak verecek biçimde tasarlanmadığını anlayacağız. İşte bu yüzden bütün yaşlıların yüzlerinde aynı ifadeyi, yani düş kırıklığını görmek mümkündür.”
10) “İnsan yalnız olduğu ölçüde kendisi olabilir; yalnızlığı sevmiyorsa, özgürlüğü de sevmeyecektir; çünkü insan sadece yalnızken gerçek manada özgürdür.”