DÜNYANIN EN BÜYÜK ve GÖRKEMLİ 10 KÜTÜPHANESİ
Günümüzde bilişim teknolojileri alanındaki gelişmeler, kitap ve yayıncılık sektöründe de kendini göstermeye başladı. Ancak günümüz dijitalleşme çağında kütüphaneler, özellikle araştırmayı sevenlerin vazgeçilmez mekanları olmaya devam ediyor. Geniş bir arşiv saklayan özellikleri, dingin ortamları, ders çalışma mekanları, hatta tarihi binaları ile bulundukları bölgelerde bir simge haline gelen, dünyanın en büyük kütüphaneleri hangileri?
Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi
Dünyanın en büyük kütüphanesi denildiğinde belki de ilk akla gelen; Kongre Kütüphanesi’ dir. Tarihi yapısı ile Washington’ da yer alan ABD kongre Kütüphanesi’ nde 170 milyonu bulan metaryel yer alıyor. Tarihi 1800′ e uzanan kütüphanenin üç binası bulunuyor.
ABD New York Halk Kütüphanesi
Dünyanın ikinci en büyük kütüphanesi ise New York’ da yer alıyor. 1895 tarihinde kurulan New York Halk kütüphanesi, yıl içinde adeta ziyaretçi akınına da uğruyor. Tarihi binası, dingin atmosferi ve eşsiz arşivi ile araştırmacılar kadar turistlerinde ilgisini çeken kütüphanenin çok sayıda kayıtlı kullanıcısı da var.
İngiltere Biritanya Kütüphanesi
Dünya’ nın en büyük kütüphanelerinden Biritish Kütüphanesi’ nde yüz elli milyonu aşan bir kaynak yer alıyor. Ayrıca Britanya kütüphanesi, çok değerli bir tarihi el yazması koleksiyonunu da barındırır. Kütüphanenin resmi web sitesi üzerinden zengin bir dijital koleksiyona da ulaşmak mümkün.
Rusya Devlet Kütüphanesi
Rusya’ da tarihi 1862′ ye uzanan devlet kütüphanesinde 45 milyonu bulan metaryal yer alır. Rusya Devlet Kütüphanesi, SSBC tarihi içinde eşsiz bir arşiv sunmaktadır. Dünyanın ilk beş kütüphanesi arasındadır.
Kanada Ulusal Kütüphanesi ve Arşivleri
1872 yılına dayanan tarihi arşivleri, Kanada kamu ve kanada ulusal arşivlerini barındıran, 50 milyona yakın metaryali ile Kanada Ulusal Kütüphanesi, zengin bir tarihi birikim sunmakta … Tarihi yapısı ve egzotik iç mekanı da dikkat çekicidir.
Japonya Millî Meclis Kütüphanesi
Japonya’ nın en büyük kütüphanesi ulusal kütüphanesinin kuruluş tarihi, 1948′ dir. Kırk milyondan eserin yer aldığı Ulusal Meclis Kütüphanesi, meclis binasının karşısında yer alan büyük bir binadır. Bunun yanında Japonya ulusal kütüphane, oldukça sistemli ve düzenli hizmet vermesiyle biliniyor. Kitaplar, kullanıcılar tarafından dijital olarak seçilir ve kullanıcıya görevliler tarafından depodan getirilir.
Fransa Ulusal Kütüphanesi
Paris’ te yer alan dünyanın en büyük kütüphanelerinden Fransa Ulusal Kütüphane, oldukça modern bir yapıya sahip. Antik Yunan arşivi de barındıran kütüphanedeki metaryal sayısı 40 milyonu aşmış durumda. Kütüphanede Ortaçağ tarihi ile ilgili zengin bir arşiv, özellikle tarih araştırmacılarının dikkatini çekiyor.
Danimarka Kraliyet Kütüphanesi
Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında Danimarka Kraliyet Kütüphanesi unutulmamalı. Kopenhag Üniversitesi kütüphanesi olarak da bilinen kütüphane 17. yüzyıla uzanan bir arşivi saklıyor. Kütüphane, 1999 yılında yeni binası ile birlikte modern bir yapıya kavuşmuş. Kütüphanenin siyah granit iç mimarlığı oldukça modern bir atmosferde okuma ve araştırma deneyimi sunuyor.
Çin Milli Kütüphanesi
Djitalleşmeye de ayak uydurmuş, dünyanın en büyük kütüphanelerinden Çin Halk kütüphanesi, 35 milyonun üzerinde bir metaryal arşivine sahip. Pekin’ de yer alan kütüphanenin kuruluş tarihi ise 1909 Kent kütüphanesi ile başlıyor.
İspanya Madrid Milli Kütüphanesi
İspanya’ nın en büyük kütüphanesi, Madrid’ de yer alan ve 1712 tarihinde kurulan İspanya Milli Kütüphane’ dir. İspanyolca için de önemli bir tarihi arşivi barındıran kütüphanede 33 milyonu aşkın metaryal yer alır.