Dünya Üzerindeki En Tehlikeli 10 Canlı

Dünyanın En Tehlikeli 10 Canlısı

Yaşadığımız mavi gezegen birçok farklı canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Canlıların çoğu inan hayatı için tehdit oluşturmuyor olsa bile bazı canlılar insanların hayatlarına mâl olabilmektedir. Bu canlılar uzak durulması gereken, ısırması veya sokması ya da saldırması durumunda hayatta kalma şansınızın düşük olduğu canlılardır. Ölümcül hayvan deyince aklımıza genellikle büyük hayvanlar gelse bile en tehlikeli canlıların çoğu zehirlerinin şiddeti çok yüksek olan küçük canlılar. Bu listede cüssesi ve saldırganlığıyla ünlü canlılar da olsa bile çoğunluğu kaplayan zehirli hayvanlardan biraz bahsetmek gerekli.

Zehir, insan hayatı için büyük bir tehdittir. Sadece yılan zehrinden dolayı ölen insan sayısı yıllık 20,000 ve 94,000 arası değişmektedir.

Bu hayvanlar kendilerini korumak için zehir üretebilecekleri gibi bu zehirle avlanırlar da. Mesela bazı örümcek türlerinin canlıları hızlıca öldürecek kadar zehirli olmalarının sebebi evrimsel süreçte avlarını yakınlarında öldürme gerekliliğidir. Örümcekler avlarını takip eden canlılar değillerdir, daha az bir zehri olsa zehirlediği yemeği kaçacak ve ondan uzaklaşacaktır. İşte bu yüzden bazı örümceklerin bazı canlıları anında öldürebilecek kadar zehirleri vardır.

Saldırganlığını ve cüssesini kullanan hayvanlar ise zehirle değil fiziksel kuvvetlerini kullanarak avlanmaktadırlar. Bunlara timsahlar örnek gösterilebilir.

Zehirleri ve güçleri sayesinde “Dünya’nın en tehlikeli 10 canlısı” listesine giren canlılar ise şu şekildedir:

Kutu Denizanası


türünün en tehlikelisi olarak tanınmaktadır. Tartışmalı olsa da bazı kaynaklarda en zehirli canlı olarak geçer. Zehriyle bir insanı 5-90 dakika arasında öldürebilir. Hint Pasifiğinde yaşayan bu zehirli canlının dokungaçları 3 metreyi bulabilmektedir. 24 gözü, 60’dan fazla dokungaçı, bu dokungaçlarda 5 milyardan fazla kapsülü bulunmaktadır. Diğer denizanalarının gözleri yoktur bu nedenle keskin manevralar yapamazlar ancak kutu denizanası avının boyunu ve derinliğini hesaplayabilir. Diğer denizanalarına göre daha iyi bir avcıdır.

Çok uzun zamandır denizlerde olan deniz analarının 200’den fazla çeşidi zehirlidir. Kolay görülemeyen(şeffaf ve güneş ışığıyla iyice görünmez olabiliyor) bir yapısının olması onları daha tehlikeli yapar. Her sene en az 70 kişi deniz anası sokmasından ölmektedir. Kutu denizanası çok tehlikeli olsa bile buna bağlı olan çok fazla ölüm kayda geçmemiştir. Avusturalya’da 1800’lerden beri tutulan kayıtlardan 79 civarı kutu deniz anasıyla bağlantılıdır. Avusturalya’da son vaka şubat 2021’de görülmüştür. Filipinlerde tahmini olarak yıllık 20-40 insan bu canlı yüzünden ölmektedir. Açtığı yaralar ise çok acılı ve sancılı olmakla beraber kurtulanların denizanasının vücutlarına dokunduğu yerlerdeki izler kaybolmamaktadır.

En çok görüldüğü yerler Hint Pasifiği olsa bile Atlantik okyanusu ve Akdeniz gibi farklı denizlerde de görülmüştür.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Kutu Denizaltısı
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Kutu Denizanası

Testere Ölçekli Engerek(Echis Carinatus)


Hindistan başta olmak üzere Afrika, Arabistan ve Sri Lanka’da görülen bu yılan türü 40 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Memeliler, kuşlar, yılanlar, kertenkeleler, kırkayaklar, akrepler ve amfibiler türüne sahip omurgasızları avlayabilmek için gece avlanırlar. Boyut olarak küçüktürler ancak zehirleri onları ölümcül yapar. Tehdit edilmiş hissettiğinde S şeklinde ilerleyecek ve tıslayacaktır. Avlarını hızlıca vururlar ve ölümcüllerdir. Bulundukları bölgelerdeki yılan ısırması sonucu ölme vakalarının çoğunun bu cinsten kaynaklandığı tahmin edilir. Aşırı agresif oldukları için ısırdıklarında çok fazla zehir salgılarlar. Bir yetişkin için öldürücü zehir dozu 5-10 mg iken testere ölçekli engerek 12 mg zehir zerk edebilir. Şanslıyız ki, zehrine karşı etkili bir panzehir vardır. Yine de Dünya’da her yıl yılan zehrinden birçok insan hayatını hala kaybediyor.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından  Engerek Yılanı
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Testere Ölçekli Engerek(Echis Carinatus)

Kirpi Balığı


Kirpi balığının vücudunda 1,5 cm’lik dikenler bulunmaktadır. Tehlike anında içine hava çeker şişer böylece ısırılması zor olur. İskeleti esnektir ve çok zehirli bir madde olan tedrodoksini vücudunda bulundurur. Bu madde insanlar için siyanürden 1,200 kat daha ölümcüldür. Ortalama bir kirpi balığında 30 yetişkin insanı öldürecek kadar zehir bulunur. Çok fazla kıyılara gelmez ancak yem seçmeyen bir balıktır. Oltanıza geldiği zaman takıldığını fark ederse kendini şişirecektir. Bilinçsiz olarak tüketilmesi halinde kas felci, nefes darlığı, dolaşım yetmezliğine bağlı ölüme yol açabilir. Yıllık olarak kirpi balığına bağlı ölüm sayısı 100 kişidir. En çok Japonya, Filipinler’de görülse de Akdeniz’de rastlamak da mümkündür. Japonlar Kirpi Balığı ile Fugu isimli yemeklerini yaparlar.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Kirpi Balığı
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Kirpi Balığı

Siyah Mamba


Anavatanı Afrika’dır. Zehirli ve saldırgan bir yılan türüdür. Boyu 2,5 ve 4,5 metre arasında değişkenlik göstermektedir. Ömürleri 15-20 yıldır. Karada yaşayan en hızlı yılan oldukları tahmin edilmektedir. Hızları tahminen saatte 20 km’yi bulabilir. Kara mambanın tek ısırığı 16 yetişkin insanı öldürecek kadar zehir barındırmaktadır. İnsan için 10 ile 20 mg bile çok ölümcülken siyah mamba 100 ile 400 mg arası zehir zerk edebilir. Sinir sistemini ve kasları felç edip en son solunum sistemini durdurur. Siyah mambanın zehri insanı 20 dakika içinde öldürebilir. Rahatsız edilmedikleri sürece inlerinde kalırlar. Gece ve gündüz aktif olarak avlanmaktadırlar.

Aniden saldırırlar. Yol kenarında duran bir siyah mamba aniden yoldan geçen bir arabaya atlayabilir ve içeridekiler ne olduğunu anlamadan onlara saldırabilir. Daha önce arabanın torpido gözünden çıkıp saldırdıkları vakalar da kaydedilmiştir.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Siyah Mamba
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Siyah Mamba

Avustralya Huni Ağ Örümceği


Özellikle Avusturalya’da görülen bu tür bir insanı 15 dakika ve 3 gün içinde öldürecek zehre sahip olsa bile modern dünyamızda bu örümceğe ait çok az ölüm vakası kayda geçmiştir. Panzehir çok güçlü olduğu için kolayca zehri devre dışı bırakılabilmektedir. Boyu 1 ile 5 arasında değişebilmektedir. Ağız kısımlarında bol miktarda zehir bezleri bulunmaktadır. Dişleri keskin büyük ve güçlüdür, yumuşak ayakkabılara etki edebilirler. Nemli alanlar yaşarlar. Primatlar için aşırı derecede zehirli olmasına rağmen diğer hayvan türleri üzerinde pek etkili değildir. Isırdığı zaman ağrı, kanama görülecektir. Terleme, yüksek kan basıncı, yüksek kalp hızı, bilinç kaybı gibi etkileri vardır.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Avustralya Huni Ağ Örümceği
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Avustralya Huni Ağ Örümceği

Taş Balığı


Bilindiği kadarıyla Dünya’daki en zehirli balık türüdür. Adını görünümden alan bu balık genellikle tropikal iklimlerde yaşar. Zehrini sırt yüzgecinde saklar. 13 tane sivri iğnesi bulunmaktadır. Toplam 26 zehir kesesi vardır. İğneleri sert olduğundan ayakkabıyı bile delebilir. Uzun süre hareketsiz bekleyebilmektedir. Görmeden üstüne basılması durumunda şiddetli bir acı hissedilecektir. Zehrin etkisi yanma ve şok hissiyle başlayacaktır. 12 ve 48 saat arasında ölüm gerçekleşir. Gereken tedavi uygulanmazsa ölüm kaçınılmazdır. Zehir vücuttan atılmazsa solunum sistemine zarar verir ve beyine oksijen gitmesini engeller. Çok iyi kamuflaj olabildiği için fark edilmesi de zordur. Bu onu daha tehlikeli yapmaktadır. Sadece Avusturalya’da yıllık 1,000 civarı vaka görülse bile kayda geçen ölüm sayısı azdır.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Taş Balığı
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Taş Balığı

Tuzlu Su Timsahı


Güneydoğu Asya, Kuzey Avustralya ve Hindistan’ın doğu kesiminde yaşayabilir. Daha çok pusu kurarak avlanan bir avcıdır. Nerdeyse her şeyi avlayabilir. İnsan avladığı vakalar bile vardır. 200 milyon yıldır dünyada olduğu düşünülmektedir. En büyük timsah türüdür. Ortalama boyu 6 metreye kadar ulaşır. En büyük tuzlu su timsahının boyu 7,2 metredir. Tam olarak Tuzlu Su Timsahının yıllık olarak kaç insanı öldürdüğü tam olarak bilinmese de yıllık 1000 insan timsah saldırılarına bağlı olarak ölmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Filipinler’de yaşayan 10 yaşındaki bir çocuk ahşap botlarına saldıran tuzlu su timsahı nedeniyle öldü. Bu timsahlar cüsselerinin yanında saldırgan olmalarıyla da tehlikeliler.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Tuzlu Su Timsahı


Orta ve Batı Afrika’da görülen bu sinek türü insanlara uyku hastalığı bulaştırmaktadır. En tehlikeli sinek türü olarak bilinir. Özellikle Zaire ırmağına yakın yerlerde yaşar. Ev sineğinden daha iri yapılı, seyrek ve sert tüylüdür. Rengi kahverenginin değişik tonlarında olur.

Daha çok başka hayvanların üstünde kanla beslenen bu sinek uyku hastalığını insanlara bulaştırır. İlk haftalarda çok belli olmasa da sonra yüksek ateş, dalak ve lenf bezlerinde şişkinlikle kendini belli ediyor. Ardından titreme nöbetleri, dalgınlık, hissizlik gelir ve sürekli uyuklamalar başlar. Koma ve ölüm de bu uykuyla birlikte geliyor.

Çeçe Sineği

Yıllık 50.000 ila 500.000 kişinin canını aldığı tahmin ediliyor.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından Çeçe Sineği
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından

Sivrisinek


Ne kadar şaşırtıcı olsa da yıllık yarım milyon insanın canını alan canlı hemen burnumuzun dibinde vızıldayan sivrisinekler. Kan emici zararlı bir böcek olan sivrisinek çoğu iklim koşuluna uygun olarak yaşayabilir. Kan bir sivrisinek için cezbedicidir. Bu yüzden varlığını bile hissettirmeden kanınızı ihtiyacı olandan fazla emecektir. Dişiler yumurta yapabilmek için kan emmek zorundadırlar. Sivrisineklerin kana olan düşkünlüğü onları kan yoluyla bulaşan hastalıkların taşıyıcısı yapar. Sarıhumma, fil hastalığı ya da sıtma gibi hastalıkları taşıyabilirler. Her yıl yaklaşık 800 bin kişi sivrisineğe bağlı sebeplerden vefat etmektedir.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından insan

İnsan


Nükleer tesislerimiz, küresel ısınmaya yol açan her türlü gazımız, çöplerimizle listenin başında en tehlikeli canlı olarak bulunuyoruz. Her ne kadar düşünebilmemizle övünsek de bu doğal düzenin içinde yaşayan en tehlikeli canlılar olarak bizler, kendimizi bir türlü doğaya zarar vermekten alıkoyamıyoruz. Kendi türümüze verdiğimiz zarar bir yana doğayı ve düzeni de mahvediyoruz. Canlıların tehlike düzeyini insan hayatına verdikleri zarar olarak hesaplasak da 400.000’den fazla insan her yıl cinayete kurban gidiyor. Fabrikalarda, trafik kazalarında, insanın elinin değdiği yerlerde ölen insanlar bu sayıya dahil bile değil. Kendimize en büyük zararı biz veriyoruz. Biz doğadan kaçarak çözümler üretebilsek de doğa bizden kaçamıyor; ve biz doğayı kendi ellerimizle öldürüyoruz.

Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından insan
Dünya Üzerindeki En Tehlikeli canlılarından İnsan

You may also like...