Denizli’nin Gezilecek 40 Yer

            Dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan Pamukkale Travertenleri’ne sahip Denizli, doğası, antik kentleri ve şifalı suları ile Ege’nin en karakteristik şehridir. Yılda 2.5 milyon turist akınına uğrayan Denizli, Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerindendir. Denizli’de gezilip görülecek onlarca beldeyi en belirgin özellikleri ile sizlere anlatarak tatil planlarınıza yön vermek istiyoruz.

ŞİFALI KAPLICALARI

Pamukkale

            UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Pamukkale, dünyada eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahiptir. Travertenler şehir merkezine sadece 20 km uzaklıkta olup görünümlerini Çal Dağı’ndan gelen kalsiyum oksitli sulara borçludur. İki farklı yoldan travertenlere girilmektedir. Hierapolis Antik kenti sadece 1 km yürüyüş mesafesindedir. Travertenlerde çıplak ayakla gezmenin keyfi en güzel şekilde çıkarılmaktadır. Travertenlerdeki kaplıca suyu birçok rahatsızlığa iyi gelmekte, her mevsim kaplıcalara girilmektedir.

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer Pamukkale

Karahayıt

            Pamukkale’ye 5 km uzaklığında yer alan Karahayıt, tarihte Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzelliğine güzellik katan çamur banyosu yaptığı kaplıcalara sahiptir. Zengin mineral yapılı şifalı suları ile Karahayıt, 5.000 yıldır hastalığına şifa arayanlara ev sahipliği yapmıştır. Karahayıt şifalı suları içme suyu olarak ta kullanılmakta, sindirim sistemi, mide, safra kesesi, bağırsak, karaciğer ve daha birçok organa iyi gelmektedir. Karahayıt’taki yerlerinin neredeyse tamamı termalidir.

TARİHİ ESERLERI

Hiyerapolis Antik Kenti

            Tarihte “Kutsal Kent” olarak tanınan Hiyerapolis Antik Kenti de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunmaktadır. Antik havuzu ve antik tiyatrosu ile görülmeye değer bir yer olup, Roma döneminde de 15 hamamı ile şifa dağıtmıştır. Mitolojik tanrıların gücünden korkulduğu bir dönemde yapıldığından giriş kapısında Tanrıça Medusa’dan koruduğuna inanılan bir Medusa figürü bulunmaktadır.

Laodikya Antik Kenti

            M.Ö 3.000 yılına uzanan geçmişi ile dönemin ekonomik olarak en güçlü kentlerindendir. Suriye kralı Antiochus Laodikya Antik Kenti’ni Helenistik dönemde karısı için kurmuştur. Laodikya adı Suriye kralının karısının adıdır. Hristiyanlığın en yoğun şekilde yaşandığı bir kent olup, dönemine ait oldukça kıymetli kazılara rastlanmıştır. Laodikya’da bulunan beş anıtsal çeşme, hamamlar, tapınaklar, kiliseler, tiyatroları, anıtsal caddeleri ve stadyumu görülmeye değerdir.

Tripolis Antik Kenti

            Döneminin en önemli yerleşim merkezlerinden olan Tripolis, Denizli Buldan’ın Antik tarihi yerlerindendir. Helenistik dönemine uzandığı bilinse da yapılan kazı çalışmaları Trioplis’in tarihi geçmişinin 5.000 yıl geriye gittiğini göstermektedir. Pamukkale şehir merkezine 23 km uzaklığındadır. Tripolis Antik Kenti’ndeki şehir binası, hamamı, nekropol kalıntıları, kale ve surları eski tarihe bir yolculuk yapmayı sağlamaktadır.

Tabae Antik Kenti

            Kelime karşılığı “Yüksek Kaya” olan Tabae, Roma dönemine ait kalıntılar bakımından son derece zengindir. Günümüzde halen kazı çalışmalarının devam ettiği bir kenttir. Romalılardan kalma başta Afrodit heykelleri olmak üzere dönemin altın sikkeleri, yağ kandilleri, mermer ve bronz kalıntılar kazı çalışmaları sonucu bulunan tarihi eserlerdir. Tabea Antik Kenti Denizli-Muğla karayoluna 78 km uzaklığındadır. 

Apollon Lairbenos Tapınağı

            İlk kez 1887 yılında araştırmacılar W. M. Ramsay, D. G. Hogarth ve H. A. Brown tarafından bulunan Apollon Lairbenos tapınağı Çal Ovası’ndadır. Kutsal bir yer olarak bilinmekte olup, Anadolu Tanrısı Apollon’a adanmıştır. Menderes Vadisi’nin en gözde yerinde ise tanrının tapınağı bulunmaktadır.

MÜZE KENTLERI

Hierapolis Arkeoloji Müzesi

            Roma dönemine ait en kıymetli eserlerin sergilendiği Hierapolis Müzesi, 1984 yılında hizmete açılmıştır. Hierapolis’in Roma hamamı olup lahitler, heykeller, irili ufaklı eserler ile Hierapolis Tiyatrosu buluntularının sergilendiği yerdir. 

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer hierapolis

Atatürk Evi Etnografya Müzesi

            Balmumu heykelleri ile adeta yaşayan bir müze görünümündedir. Denizli şehir merkezinde olup tahmini 19. yy sonlarında yapıldığı düşünülmektedir. 1923’lerde parti binası olarak ta kullanılan bina, 4 Şubat 1931’de Denizli’yi ziyaret ettiğinde Atatürk’ü ağırlamıştır. 1950 yılında Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılmış, 1977 yılında da anıt eser olarak tescil edilmiştir. İki katlı müzenin üst katı tamamen Denizli kültürünü yansıtmakta, Atatürk’ün çalışma odası ve yatak odası olarak kullandığı iki odanın yanında  tabancalar, tüfekler, kılıçlar, işlemeli kadın giysileri yatağan palaları ve daha birçok eserler vitrinlerde sergilenmektedir. Alt katı ise etnografik eser müzesidir.

Konyalıoğlu Evi ve Osmanbey Konağı

            Denizli Belediyesi tarafından restore edilen Konyalıoğlu Evi ve Osmanbey Konağı, mutfağını yansıtan lezzetleri ile yöresel yemeklerin yendiği ve yöresel ürünlerin sergilendiği bir yerdir. Osmanbey Konağı ve Konyalıoğlu Konağı olarak iki binadan oluşur. Restoran ve kafeterya olarak kullanılan binada yöresel ürünlerin satışının yapıldığı bir mağaza da bulunmaktadır.

İbrahim Çallı Sanat Evi

            Denizli’nin Çal ilçesinde bulunan İbrahim Çallı Sanat Evi, ressam İbrahim Çallı’nın adının verildiği bir binadır. Denizli kültürünün klasik mimari özelliklerini taşıyan bina halen Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu idari binası olarak kullanılmaktadır. 

KÜLTÜRÜ

Babadağ

            700 yıllık geçmişi ile Babadağ, tarihi evleri ile adeta tarih sayfalarından fırlamış gibidir. Eski dönemleri tüm canlılığı ile yansıtmakta, görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Denizli-Aydın karayoluna 15 km uzaklıktadır. Dokumacılığı ile ünlüdür. İlk adı Beşikkaya olup daha sonra Kadıkeriyesi (Kadıköy) adını almıştır. 

Buldan Evleri

            Son derece etkileyici ve tarihi görüntüsü ile adeta ahşap ve cumbalı Buldan Evleri, 18. ve 19. yy Osmanlı dönemini yansıtmaktadır. Evlerin yerleşimi birbirinin manzarasını engellemeyecek şekilde yapılmış olup 117 ev ve 31 sokak tescillenerek korumaya alınmıştır. Evlerin saçak ve bacaları, cumbalı sundurmaları görülmeye değerdir. Tek tip olan evlerde Rum mimarisine de rastlanmaktadır. 

Buldan Bezi

            Hala ilçede birçok evde dokunmaya devam eden Buldan bezleri, yüzyıllardır dokunan ve halen ilçenin sokak ve caddelerindeki dükkânlarda satılan dokuma ürünlerdir. Osman Bey zamanında şehzadelere elbise ve sultanlara çeyizlik olarak kullanılmış, “yeminli boya” adı verilen doğal boyalarla renklenmiştir. Dokuma ustalarının boya yöntemleri farklı olup ustalar tarafından formülü sır gibi saklanmaktadır. 

Babadağlılar Çarşısı

            Denizli’nin Babadağlılar Çarşısı Denizli tekstilinin tüm renklerini içinde barındırmaktadır. Havlu, nevresim, masa örtüsü, bornoz ve örtüler olarak rengârenk tekstil ürünleri ile Denizli’nin sembolü haline gelmiştir. 

Kaleiçi

            Denizli’nin turist akınına uğrayan çarşılarından biri de Kaleiçi’dir. Tarihi geçmişi 1.. yy’a dayanmaktadır. Selçuklu, İnançoğulları, Ladik, Germiyan Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmış olan Kaleiçi’nde dış surlar zamanla yok olmuştur. İç surlarda ise hala dönemin kalıntıları görülmektedir. Günümüzde Kaleiçi’nde kuyumculuk, bakırcılık, demircilik gibi sanatlar devam etmekte ve üretilen ürünlerin satışı yapılmaktadır.

DOĞASI

Honaz Milli Parkı

            Honaz Dağını tamamen içine alan Honaz Milli Parkı, Denizli’ye gidenlerin uğramadan gitmedikleri bir milli parktır. Ege bölgesinin en yüksek mevkinde yer almakta ve bu nedenle botanikçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. 964 çeşit bitki bulunan Honaz Milli Parkında yabani hayvan sayısı da çok fazladır. Honaz ilçesine 3 km uzaklıkta toprak yollu ve virajlı bir girişi ve Cankurtaran mevkinden daha rahat olan ikinci bir girişi daha bulunmaktadır. Oksijeni bol, Colossae Antik Kenti kaya mezarları ile tarihi eserleri fazladır.

Güney Şelalesi

            Denizli’nin Güney ilçesinde yer alan Güney Şelalesi, Buldan yolu üzerinde olup Denizli’ye 70 km mesafededir. Kestirme gidiş yolu Yenicekent üzerinden olup şelaleye kısa yoldan ulaşmak için tabelaları takip etmek gerekmektedir. Şelale 20 metre yükseklikten dökülmekte, suyun ve su altındaki yeşil doğanın görüntüsü görenleri büyülemektedir. Mesire yerleri turistler için doğa ile iç içe son derece cazip alanlar olup kireçli şelale suyunun yarattığı kalker basamaklar ayrı bir güzelliktedir.

Gümüşsu Şelalesi

            Çivril’in doğusunda Çivril’e 30 km uzaklıkta olan Gümüşsu Şelalesi adını soğuk ve tatlı olan suyundan almıştır. Pınarbaşı kaynak suyunun 150 metreden sonra iki eğim kırıklığı yaşaması ile ortaya çıkmıştır. 

Işıklı Gölü

            Denizli Çivril Ovasında yer alan Işıklı gölü tatlı su gölü olarak su kuşlarının yaşadığı yumurtlama ve kuluçka dönemlerini geçirdiği bir cennet köşesidir. Deniz kartalı, pasbaş dalağan, büyük orman, sakallı akbaba, çeltikçi, gökçe delice gibi yırtıcı kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. 

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer ışıklı göl

Acıgöl

            Sodalı göl veya Çardak gölü olarak ta bilinen Acıgöl, Denizli-Afyonkarahisar arasındadır. Doğal sodyum potansiyelinde Türkiye’de tek dünyada ise ikinci büyük kapalı havzaya sahiptir. Gezinti esnasında flamingo kolonilerini göl üzerinde her zaman görmek mümkündür. Adeta bir kuş cenneti olarak birçok kuş türü Acıgöl’de yaşamaktadır.

Bağbaşı Yaylası

            Eşsiz doğa güzelliği ile Bağbaşı yaylası görenlerin tekrar-tekrar gelmek istedikleri bir doğa harikasıdır. Bağbaşı yaylası’na teleferikle ziyaretçiler çıkarılmakta, 6 dakika süren teleferik yolculuğu sonucu doğal yapısı bozulmamış bir orman manzarası ziyaretçileri karşılamaktadır.

Süleymanlı yaylası

            Yemyeşil ve dümdüz arazisi ile Süleymanlı yaylası sanki yağlı boya tablolardan fırlamış gibidir. Geniş ve dümdüz yaylada otlayan atlar, sazlıklarla kaplı kuş cenneti gölü görenleri bambaşka bir dünyaya götürmektedir. Buldan’a 8 km uzaklıkta olup 1.500 metre yüksekliktedir. Gölün etrafındaki piknik alanları ziyaretçilerin doğa ile iç içe yiyip dinlenmelerini sağlamaktadır.

Topuklu Yaylası

            15 hektarlık bir alana sahip olan Topuklu Yaylasının Beyağaç ilçesine uzaklığı 20 km’dir. Büyük çaplı organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Topuklu Yaylasından Gökova Körfezi’ni ve gün batımını izlemek çok keyiflidir. Güneş enerjisi ile aydınlatılan yaylada restoranlar, futbol ve voleybol sahaları bolca bulunmaktadır.

Kefe yaylası

            Birçok ağaç türünün bulunduğu Kefe Yaylası Yatağan kasabasına 5 km’dir. Asfalt yolları son derece bakımlı olup araçla gezinti yapılabilmektedir. Kamp ve piknik yeri olarak mükemmeldir.

Saklıgöl

            Adını adeta ulaşımı zor konumundan alan Saklıgöl’e kilometrelerce dağ yolu geçilerek ulaşılmaktadır. Suyu tatlıdır fakat tatlı su balığı bulunmaz. Çam ağaçları ile bezenmiş gölün manzarası görülmeye değerdir.

Beyağaç Anıt Karaçam Ormanı

            Beyağaç Anıt Karaçam Ormanındaki ağaçların yaşlarının 1.000-1.300 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Beyağaç-Köyceğiz arasında yer alan Beyağaç Anıt Karaçam Ormanı, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye adaydır.

ADRENALİN TUTKUNLARINA

Yamaç Paraşütü

            Denizli’nin birçok yerinde yapılabilen yamaç paraşütü özellikle Pamukkale’de çok popülerdir. Amatörler ve yükseklikten korkanlar için  uçuşlar için 70 metre yükseklikten Pamukkale’de yapılmaktadır. Kaklık, Çameli, Çökelez ve Honaz beldeleri de yamaç paraşütü için tercihler arasındadır.

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer yamaç paraşütü

Bisiklet Turu ve Yürüyüşler

            Denizli, eşsiz doğası ve bisiklet turu, yürüyüş, trekking, dağcılık için uygun mekânları ile turistler için bulunmaz bir şehirdir. Şehir karmaşası ve kirli havasından uzaklaşmak isteyenlerin her fırsatta gitmek istediği bir yer olarak her yıl turist akınına uğramaktadır.

Dağ ve Trekking Parkurları

            Honaz Dağı, Babadağ, Beşparmak Dağı, Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı turistlerin yürüyüş için en çok beğendiği alanlardır. Dağları ve yaylaları gerek trekking gerekse dağ yürüyüşlerinde unutulmaz anların yaşanmasını sağlamaktadır.

MAĞARALARI

Kaklık Mağarası

            Pamukkale travertenlerini yer altında görmek isteyenlerin uğrak yeri olan Kaklık Mağarası, damlataşı, dikitler ve sarkıtlarla doludur. “Mağara Pamukkale veya Küçük Pamukkale” olarak ta anılmakta, termal şifalı suları ile birçok hastalığa çare olmaktadır.

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer kaklık mağarası

Keloğlan Mağarası

            Astım hastalarının şifa bulduğu Keloğlan Mağarası, Keloğlanın yağmurlu bir havada sığınmak için bir yer aradığı ve bu mağarayı bulduğu rivayeti ile adını almıştır. Denizli’ye 60 km mesafede, Acıpayam’ın Dodurgalar kasabasındadır.

KIŞ TURİZMİ

            Dört mevsim birçok turistik aktiviteye ev sahipliği yapan Denizli, kış aylarında da kış sporları için ziyaretçileri ağırlamaktadır. Denizli Bozdağ Batı Anadolu’nun en büyük kayak merkezidir. Yüksekliği 2 bin 419 metre olup 2013 yılında hizmete açılmıştır.

SOSYAL YAŞAM

Çamlık

            Denizli doğası, tarihi mekânları ve turistik aktiviteleri yanında sosyal hayat bakımından da capcanlı bir şehirdir. Restoran, kafe ve eğlence merkezi oldukça fazla olup yerli yabancı restoran ve birçok kahve markası şubeleri yer almaktadır. Haftanın her günü kalabalık ve sosyaldir.

Çamlık Parkı

            Yürüyüş sporu için bol oksijeni ile muhteşem görsellikteki Çamlık Parkı, üniversite kampüsü yanındadır. Oldukça büyük olan Çamlık Parkında kafeteryalar, gölet ve yürüyüş parkuru yer alır. Kınıklı ve Çamlık olarak iki noktadan girilen parkın en güzel zamanı Mayıs ve Eylül arasıdır.

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer çamlık parkı

DERİCİLİK SEKTÖRÜ

            Türkiye’de köse imalatının yarısından fazlasını karşılayan Denizli, 1071 yılından bu yana dericilikle uğraşmaktadır. Öyle ki her evde küçük de olsa bir atölyesi bulunuyor. 

DENİZLİ MUTFAĞI

            Daha çok sebze ağırlıklı olan Denizli mutfağı, patlıcan ve kuzu etli yemekleri ile meşhurdur. Kedi börülcesi çorbası, mercimek çorbası, domates çorbası, kuru börülce çorbası, tarhana çorbası, ovmaç çorbası, çaput aşı en meşhur çorbasıdır. Tas kapaması, ciğer sarma, mumbar dolması, nohutlu et, tandır, sirkeli et, kol dolması, saçta işkembe ise et türü yemeleridir. Kuru patlıcan dolması ve patlıcan gözlemesi patlıcanla yapılan yöresel yemeklerdir. Börek ve tatlılarda Ege yöresinin damak tadını taşır.

Denizli'nin Gezilecek 40 Yer Denizli Mutfağı

ŞARAPÇILIK

            Denizli’nin ekonomisinde önemli bir yeri olan şarapçılık, Buldan, Yenicekent, Çalkarası, Çal, Çivril, Güney, Acıpayam, Honaz, Baklan ve Bekilli üzümlerinden yapılmaktadır. Kalitesi Avrupa ülkelerinin şaraplarını aratmamakta, Denizli’ye gidenlere mutlaka tadına bakmaları tavsiye edilmektedir. Dünyaya en kaliteli şarapları gönderen Denizli, Türkiye’nin en önemli üzüm yetiştiricisi ve şarapçılık merkezidir. 

DENİZLİ HOROZU

            Türkülere konu olan Denizli horozu adeta Denizli’nin sembolü haline gelmiştir. Öyle ki Denizli’de birçok caddede Denizli horozunun heykelini görmek mümkündür. Ötüşü dillere destan olan Denizli horozu, rengi ve şekli ile de diğer horoz türlerinden ayrılmaktadır. Sürmeli siyah gözleri, farklı ibik şekli ile hemen fark edilmektedir. Çıkardıkları sesler ince, davudi ve kalın ses olarak tanımlanmaktadır. İlk yıl 20-25 saniye kadar uzun ötebilmektedir.

ÖZAY GÖNLÜM

            Üçlü sazı ile kendine özgü bir bağlama çalma yöntemi olan Özay Gönlüm Denizli’nin sembollerinden biridir. Denizli’nin en önemli Türk halk müziği sanatçılarından olup Türk milletinin gönlünde taht kurmuştur. 2000 yılında hayatını kaybeden Özay Gönlüm’ün heykeli şehir merkezindedir. 

ULAŞIM

            Denizli’ye karayolu, havayolu ve demiryolu ile ulaşım mümkündür. Ankara, Afyon, Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir’den karayolu ile ulaşım sağlanmakta, THY, Anadolu Jet ve Pegasus havayolu şirketleri ile İstanbul Denizli arası sabah akşam yolcu taşınmaktadır. 

            Denizli’de dört mevsim yılın en keyifli günlerini geçiren ziyaretçiler, eşsiz doğa manzarası, bol oksijeni, her çeşit spor ve sosyal aktiviteleri, tarihi mekânları, şifalı suları ve yeme içmesi ile Denizli’den zor ayrılmaktadır. Her geçen gün yepyeni projeleri hayata geçiren Denizli, gün geçtikçe çok daha fazla turisti ağırlamakta, tarihi ve turistik bir şehir olarak her geçen gün çok daha fazla tanınmaktadır. 

You may also like...