Belki de sorununuz basit: Aynı anda çok iş yapmaya çalışmak
Aynı anda birçok işi yapmak bir yana, kolayca dikkatin dağılması ve kesintiye uğrama alışkanlığı insan beynini olumsuz etkiliyor.,Sıradan bir iş günü; e-posta, cep mesajları, toplantılar, yardıma ihtiyacı olan iş arkadaşları gibi sürekli kesintiye yol açan şeylerle doludur. Birçok araştırmacı aynı anda birçok iş yapmaya çalışmanın verimi düşürdüğünü söylüyor.
Bir tek iş üzerinde yoğunlaştığımızda daha fazla iş yapıyoruz. Çünkü beyin bir anda bir iş yapacak şekilde donanımlı. Aynı anda birçok iş yapıldığında, beyin sürekli bu işler arasında gidip gelmekte. BBC Türkçe’de yer alan haberde, Texas Üniversitesi’nde Beyin Sağlığı Merkezi’nin kurucusu Dr. Sandra Bond Chapman’ın görüşlerine yer verildi. Chapman’a göre, aynı anda birçok işi yapmaya çalışmak yüzeysel düşünmeye, yaratıcılık eksikliğine, hatalara ve gereksiz bilgiyi eleyememeye neden oluyor. Çünkü beyin bir anda birçok iş yapacak şekilde donanımlı değil.
Bunu uzun süre yapmak stresi artırıyor, depresyona ve entelektüel kapasitenin azalmasına da yol açıyor. Tek İş Üzerinde Yoğunlaşma kitabı yazarı Devora Zack, “Toplum olarak dağınık beyin sendromundan mustaribiz” diyor.
Dikkat dağınıklığına karşı ne yapmalı?
1- Odaklanmayı sağlayacak bir ortam yaratın. Kapısını kapatabileceğiniz bir mekân bulun ve e-posta ve diğer mesaj uyarılarını kapatın.
2- Toplantı karmaşasından kaçının. Toplantıya sadece kalem, kâğıt ve gündemle girin.
3- Zaman alan ve dikkat dağıtan işleri kümeleyin.
4- İnsanlar size hangi saatlerde ulaşabileceğini bilsin.
5- Ofiste ‘Ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar iyi işçisiniz’ yanlış bir inanç