AT KESTANESİ
“Yıl 1615 idi.
Fransa kraliçesi Marie de Medici, Paris’te bugün Şanzelize dediğimiz caddenin etrafının ağaçlandırılmasını istedi.
Hemen uzmanlara danıştılar.
Uzun araştırmalar sonunda “At Kestanesi” ağacında karar kıldılar..
Çünkü at kestanesi elektrik çekmezdi..
Yani yıldırım düşmezdi.
Hava kirliliğine karşı çok etkiliydi.
Tohumları, yaprağı, meyvası şifa doluydu.
Ancak At kestanesi Avrupa ülkelerinde yoktu..
En yakın İstanbul’daydı..
O yıllar İstanbul adeta bir at kestanesi ormanıydı..
Fransa krallığı hemen Osmanlı İmparatorluğu ile temas kurdu..
At Kestanesi fidanı istediler..
Padişah 1. Ahmet bu isteği geri çevirmedi..
Fransızlara binlerce at kestanesi fidanı hediye etti.
Bugün Şanzelize bulvarındaki, parklardaki ve ana caddelerdeki asırlık ağaçlar, Türk’lerin Fransız’lara hediye ettiği o at kestaneleridir.
Paris şimdi adeta bir at kestanesi ormanı..
Fransızlar’dan sonra Avrupa’nın bir çok kenti caddelerini bu ağaçlarla süsledi.
Peki ya İstanbul..
16’nci yüzyılda at kestanesi ormanı olan İstanbul sokaklarında, bugün bu ağaçlardan kaç tane kaldı acaba ? Hatta kaldımı acaba ?
Champs-Élysées, Paris
✐ Kemal Kaya – 22 Şubat 202054443
Fransa‘nın başkenti Paris‘in dünyaca ünlü caddesi Şanzelize (Champs-Élysées), Fransızcada ‘cennet yeri’ anlamına geliyor. Paris’in kuzeydoğusunda yer alan cadde 2 km’lik uzunluğa sahip. Dünyanın en güzel ve en lüks caddeleri arasında gösterilen Şanzelize Caddesi’nin (Avenue des Champs-Élysées) bir ucunda Concorde Meydanı diğer ucunda ise Charles De Gaulle (l’Étoile) bulunuyor.
Paris’in lüks hayatına tanıklık edebileceğiniz, kestane ağaçlarının sıralandığı bu caddede otomobil galerileri, restoran, kafe ve çok sayıda mağaza bulunuyor. Zafer anıtından baktığınızda ihtişamı tam olarak anlaşılan, her köşesinde birilerinin dans ettiğini, şarkı söylediğini gördüğünüz, herkesin birbirinden farklı olduğu ve çoğunluğunu turistlerin oluşturduğu, ışıl ışıl, rengârenk bir cadde.Şanzelize, tarihi değerleri olan yapıların sıralı olduğu caddeyi oluşturması nedeniyle dünyanın en ünlü yerlerinden biri. Fransızcada ‘la plus belle avenue du monde’, yani ‘dünyanın en güzel bulvarı’ denen Şanzelize’de bulunan özel ve lüks butikler, kafeler ve sinemalar oldukça pahalı.
1616 yılına kadar Şanzelize bahçeler ve açık alanlardan oluşan bir yermiş. O zamanın kraliçesi Marie de Medici, Tuileres bahçesine ağaçlar diktirerek genişletmeye karar vermiş. Halen varlığını sürdüren at kestanesi ağaçları caddenin doğal güzelliğine güzellik katmaya devam ediyor.