Beyin gücünüzü artırarak başarılı olmak ve hedeflerinize ulaşmak için 4 yöntem
Son yıllarda nörobilimin iş dünyasına uygulanması gittikçe popüler hale geldi. Bunun en önemli nedeni, iş dünyası liderlerinin bir davranış modelini optimize etmek yerine, beyinlerini optimize etme fikrini tercih etmeleri. Yani birine “Duygusal açıdan daha zeki olmalısınız” dediğinizde, karşınızdaki kişi ne yapması gerektiğini anlamayabilir. Ancak “Beyninizde, sizin için her şeyi kolaylaştıracak bir yol oluşturabilirsiniz” dediğinizde, bu daha anlaşılabilir hale geliyor.
Düşüncelerinizi optimize etmek, sağlıklı bir beyinle mümkün. Bunun için uyku, beslenme, su içme ve egzersiz dörtlüsünü düzenli olarak uygulamak gerekiyor. Yapılan araştırmalar, kalitesiz bir uyku sonrasında IQ seviyesinin yüzde 5 oranında düşebildiğini gösteriyor.
Kısacası zihinsel dayanıklılık ve performans için öncelikli olarak ihtiyacınız olan şey iyi beslenmiş, dinlenmiş, oksijen almış bir beyin. Bu temeli oluşturduktan sonra beyin gücünüzü artırarak başarılı olmak mümkün. İşte beyin gücünüzü artırmak için 4 öneri:
1. Nöroplastisite
Hayatta deneyimlediğiniz her şey, bazı alışkanlıkları ve davranışları oluşturmak için beyninizi şekillendirir, biçimlendirir. Ancak bu alışkanlıklar ve davranışlar bazen istenilen şekilde olmayabilir. Dikkatinizi yoğunlaştırarak ve edinmek istediğiniz alışkanlıkları düzenli olarak tekrarlayarak yeni bir beyinsel yolculuk için ihtiyacınız olan kimyasal, hormonal ve fiziksel kaynakları oluşturabilirsiniz. İstenmeyen alışkanlıklar ve davranışlar ise kullanılmadıkça ortadan kalkar.
Beynin biçimlendirilmesinin en iyi yolu, dil veya müzik enstrümanı gibi ağır öğrenme süreçlerinden geçer. Beyninizi daha önce deneyimlemediği şeyleri öğrenmeye zorlamak, daha önce deneyimlenen şeylere göre çok daha etkilidir. Böylelikle beyin daha esnek hale gelir. Bu da duyguları düzenleme, karmaşık problemleri çözme ve daha yaratıcı şekilde düşünme becerisini artırır.
2. Beyin kıvraklığı
Çevik olmak için çevik bir şekilde düşünmelisiniz. Beyin kıvraklığı, farklı düşünme şekilleri arasında değişiklik yapabilme becerisidir. Bu düşünme şekillerine mantıksal, içgüdüsel, yaratıcı düşünme şekilleri örnek gösterilebilir. İş dünyası açısından düşünüldüğünde, özellikle girişimciler için beyin kıvraklığının çok önemli olduğunu söylemek mümkün. Ancak buradan multitasking‘in sağlıklı olduğu sonucunu çıkarmamak gerek. Multitasking yaklaşımını benimseyenler, aynı anda birden fazla düşünme şeklini uygulamaya çalıştıkları için hiçbirini tam olarak uygulayamaz. Oysa bunun yerine problemlere bütüncül bir yaklaşım getirmek ve farklı bakış açılarından bakmak gerekir. İş dünyasında liderler ekiplerindeki farklı düşünme şekillerini ortaya çıkararak bunu yakalayabilir.
3. Zihin hakimiyeti
Sabit zihne sahip olanlar, zeka ve yetenek gibi konuların çok önceden belli olduğuna inanır. Oysa gelişmiş zihne sahip olan kişiler ise tüm yaşamı bir gelişim süreci olarak görüp zeka ve yeteneklerini sürekli geliştirmeye çalışırlar. Sabit zihinli olmak, duraklama demektir. Gelişmiş zihin ise sürekli yenilenme ve ilerleme anlamına gelir. Başarılı olmak için nöroplastisiteden faydalanarak sabit zihinden kurtulmak gerekiyor.
4. Sadelik
Hiperaktif bir dünyada, sınırlı bir beyne talepler yağdırmak neredeyse imkansız. Böyle olunca stres ortaya çıkıyor ve karar verme süreçleri zarar geriyor. Oysa iş dünyasında başarılı olmak için farkındalık egzersizleriyle bedene, nefese, düşüncelere odaklanmak ve böylelikle stres hormonlarını azaltmak mümkün.
Beyin fonksiyonlarınızı geliştirmek için illa lider olmak zorunda değilsiniz. Hayatta başarılı olabilmek, problemlere karşı çözüm üretebilmek için siz de beyin gücünüzü artırabilirsiniz.
Kaynaklar:
INC.com
Lifehack