Topluluk Önünde Konuşma Yapmadan Önce Gerginliğinizi Gidermenin Püf Noktaları
Sahneye çıkmadan, topluluk önünde konuşma yapmadan, müşterilerinize önemli bir sunum yapmadan önce mide bulantısı, terleme, anksiyete veya panik duygusu gibi fiziksel ve duygusal semptomlar gösteriyor musunuz? Belki bu sizin için sıra dışı bir durum olabilir ancak birçok insanın bunu yaşadığı bir gerçek. Hatta bazıları, topluluk önünde konuşmaktan öyle çok korkuyor ki bu korku ölüm korkusunun bile önüne geçebiliyor. Milyarder Warren Buffet bile kariyerinin ilk yıllarında topluluk önünde konuşmaktan çok korktuğunu itiraf etmiş bir isim. Buffet, bu korkusunu yenmek için tüm potansiyelini ortaya koymaya karar verdiğini söylemişti.
Simply Speaking kurucusu ve CEO’su, çok satan “Simply Speaking! The No-Sweat Way to Prepare and Deliver Presentations” kitabının yazarı David Greenberg, topluluk önünde konuşma gerginliğinin üstesinden gelmek için 9 tüyo veriyor:
1. Gergin olmanın kötü bir şey olmadığını kabul edin
Greenberg “Gergin olmak, yapacağınız konuşmaya önem verdiğinizin bir göstergesi. Gerginliğiniz adrenalin üretimini tetikler, bu da daha hızlı düşünmenizi ve daha akıcı konuşmanızı sağlar” diyor. Yani aslında topluluk önüne çıkmadan önce gergin olmak, ihtiyaç duyduğunuz heyecanı artıran bir şey.
2. Mükemmel olmaya çalışmayın
Topluluk önüne çıkma korkusunun nedeni, çoğunlukla mükemmel olmamakla ilişkili olabilir. Mükemmel olmaya çalışmak yerine sadece kendiniz olun. Sizi dinleyen kitle buna daha çok değer verecektir.
3. Bahsettiğiniz konunun önemini kavrayın
Bir topluluğa hitap ederken, konuştuğunuz konuyle ilgili bir otorite kadar bilgili olduğunuzu hissettirin. Konuştuğunuz konuya ne kadar hakimseniz, kendinize güveniniz o kadar yüksek olur.
4. Dinleyicilerinizle bağ kurun
Bir konuşmanın kilit noktalarından biri, dinleyicileri dahil etmektir. Dinleyicilere sorular sorun, yorumlarını alın, onları da konuşmanıza dahil edin. Böylelikle sunumunuzu bir monologdan diyaloğa çevirmiş olursunuz.
5. Nefes alın
Topluluk önüne geçmeden önce göğsünüze değil karnınıza doğru nefesler almak, sinir sisteminizi sakinleştirir. Sunumunuzdan önce ve sunum sırasında karnınıza doğru birkaç derin nefes almayı unutmayın.
6. Başarınızı gözünüzde canlandırın
Gözlerinizi kapatın ve kendinize güven dolu ve heyecanlı bir şekilde konuşmanızı yaptığınızı hayal edin. Konuşma yaptığınız yer, sizi dinleyenler, nasıl gözüktüklerini gözünüzde canlandırın. Sunumunuzu başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğinizi en ince detayına kadar düşünün.
7. Yüksek sesle pratik yapın
Gerginliğinizi azaltmanın en iyi yolu, kendinizi rahat hissedene kadar pratik yapmaktan geçer. Greenberg, özellikle bir arkadaşınızın önünde pratik yaparak onlardan dürüst ve yapıcı geri bildirimler alabileceğinizi söylüyor.
8. Kafein ve alkolden uzak durun
Kafeinli içecekler kalp ritminizi artırır, ellerinizin titremesine neden olabilir ve sizi dinleyenlere olduğunuzdan daha gergin bir görüntü vermenize neden olabilir. Alkol ise konuşmanız sırasında bazı şeyleri unutmanıza veya dilinizin dolaşmasına neden olabilir.
9. Göz teması kurun
Greenberg, bir konuşma yapmadan önce o mekana erkenden gitmenizi ve boş salona bakarak insanlarla göz teması kuruyormuş gibi prova yapmanızı öneriyor. Böylelikle konuşmanıza başladığınızda, salonda birkaç kişiyle göz teması kurmak sizin için daha kolay olabilir.
Kaynaklar: INC.com – Lifehacker