Özgüven Sonradan İnşa Edilebilir – Özgüveni Yüksek Bir İnsana Dönüşmek İçin 8 İpucu

Özgüvenli olmak sizi neredeyse tüm hayatınız boyunca, diğer insanlar arasında farklı kılacak yegane özelliktir. Eğer kendinize yeterince güveniyorsanız, muhtemelen risk alabilen ve farklı şeyler denemeye eğilimli olan biri olursunuz. Patronunuzdan zam istemekten, size çekici gelen biriyle konuşmaya kadar neredeyse ın her alanında özgüven çok büyük rol oynamakta. Peki ama özgüvenli insanların özellikleri neler? Özgüveni yüksek olan insanlar neleri farklı yapıyorlar?

1. Gülümsemek
Gülümsemek modunuzu yükseltir ve stres seviyenizi azaltır. İçinizden gelmese dahi gülmeye çalışmalısınız. Yapılan bazı araştırmalarda, yüzü gülme pozisyonunda tutmanın beyni ilkel düzeyde mutlu olduğuna ikna edebileceğini ortaya çıkardı. Yani öyle olmasa bile bir süre sonra beyninize mutlu olduğunuzu kabul ettireceksiniz. Bu da vücudunuzda pozitif bir etki olarak kendini belli edecektir.

2.Cesaretlendirmek

Öz güvenli insanlar neler yapabileceklerinin farkındadırlar ve başkaları tarafından tehdit altındaymış gibi hissetmezler. Aksine, öz güvenli insanlar etrafındakileri de potansiyellerini gördükçe cesaretlendirir ve yönlendirirler. Eğer birisi size bir fikriyle gelir ya da ideallerinden bahsederse, ona ilham kaynağı olacak şeyler söyleyerek ona cesaret vermeye çalışın. Etrafınızdaki özgüveni yüksek gözüken kişileri gözünüzün önüne getirin. Hemen hepsi, yakın çevrelerindeki insanları cesaretlendirici ve koruyucu bir tavır içerisindedirler. Buna halk arasında basitçe “babacanlık” deniyor.

3. Duruş şekli
Vücut diliniz sadece insanların size olan bakış açısını değil, sizin nasıl hissettiğinizi de etkiler. Kendinizi gülümsemeye alıştırdıkça mutlu olacağınız gibi, başınız ve göğsünüz dik yürüüz zaman da öz güvenli hissedeceksiniz. Stresli hissettiğiniz zamanlarda, bir iş toplantısında modunuz düştüğünde doğrulun ve dik durun. Siz istemeseniz de bunu yapmaya kendinizi alıştırın. Beyniniz bu doğrultuda bu davranışı kabullenmeye başlayacak ve ister istemez öz güvenli hissetmeye başlayacaksınız.

4. Dinlemek
Dinlemek iyi bir iletişimin en önemli öğesidir. İletişimden tam olarak doyum alabilmek için anlatmak kadar dinlemekte çok önemlidir. Dinlemek karşınızdaki insanın bakış açısını kolayca anlayabilmeyi ve o kişiyi iyi tanımayı sağlar. Söylenenleri değil, söylenmeyenleri de dinleyin. Gerçekten dinlerseniz, söylenemeyen birçok şeyi de anlarsınız. Öz güvenli insanların bu noktadaki en büyük farkı dinlemeyi iyi bilmeleridir. Dinlemek aslında bir saygıdır. Karşınızdaki insanlar sizin için önemli olduklarını tarafınızdan dinlenip, dikkate alındıklarında hissederler.

5. İnsani ilişkiler
Öz güvenli insanlar her fırsat bulduklarında kendilerinden bahsetme ihtiyacı hissetmezler. Karşısındaki insana ne hissettiğini, ne düşündüğünü, neler yaptığını sormaktan çekinmezler. Karşı taraftan bir hamle beklemeden diyalogları başlatabilirler. Bu durum karşılarındaki insanlara önemli olduklarını hissettirir. Bu da öz güvenli insanların başarılı sosyal ilişkiler kurmalarını sağlayan etkenlerden biridir. Gelecek sefer biriyle tanışmak istiyorsanız, ya da tanımadığınız biriyle vakit geçirmek durumunda kaldığınızda konuşmayı ilk siz başlatın. Bu tavrınız karşınızdaki insana ayakları yere sağlam basan bir insan olduğunuzu hissettirecek ve karşınızdaki insan sizi daha ciddiye alacaktır.

6. Kendinin farkında olmak
Bu çok kolay gibi görünebilir. Ama aslında tahmin ettiğinizden daha zordur. Kendinize güvenerek düşüncelerinizi şekillendirmek istiyorsanız, zor bir durumun üstesinden kendi kendinize nasıl geldiğinizi hatırlamaya çalışın ve kendinizi motive edin. Bu beyninize daha önceden de zor durumların üstesinden geldiğinizi ve şimdi de kolaylıkla gelebileceğinizin sinyalini vererek sizi kendinize daha güvenli hissettirecektir.

7. Giyim şekli
Bu madde size anlamsız gelebilir. Fakat nasıl giyindiğiniz nasıl hissettiğinizi de etkiler. Yattığınız giysilerle evde dizi izlediğiniz günleri düşünün. Kendinizi o gün miskin ve sadece yatmak istiyormuş gibi hissedebilirsiniz. Sonrasında dışarı çıkmaya karar verdiğinizde ve giysilerinizi değiştirdiğinizde o hissin geçtiğini fark edersiniz. Öz güvenli hissetmek ve karşı tarafa da bunu yansıtmak istediğiniz bir günde giysilerinizi iyi seçin. İyi giysi seçmenin markalı giyinmekle hiçbir ilgisi yoktur. Buradaki kıstas düzenli ve temiz olmaya dikkat etmektir.

8. Olumlu olmak
Öz güvenli insanlar bir şeylerin negatif taraflarına odaklanmaktansa, pozitif taraflarına bakmayı tercih eden kesimdir. Eğer başarısızlığa uğrarlarsa, arzuladıkları şeyleri başarmak için kendilerine alternatif yollar ararlar ve bu durumda onların ihtiyacı olan tek şey karşılarına çıkan zorlukların pozitif taraflarına odaklanmaktır. Eğer siz de hedeflerinize ulaşmaya çalıştığınız yollarda zorluklarla karşılaşırsanız, zorluğun kendisi yerine, o zorluğu nasıl lehinize çevireceğinize odaklanın.

alıntı: filoji

You may also like...